Maniker

Manikerka pili nohte stranki

Kaj delavec običajno dela:

  • izvaja nego rok in nohtov, oblikuje in lakira oz. poslikuje nohte. 
  • svetuje strankam pri negi in izbiri kozmetičnih izdelkov in pripomočkov. 
  • stranki najprej pregleda stanje nohtov in rok, nato pa glede na ugotovitve in želeno vrsto manikure (francoska, naravna, art, moška, umetni nohti, gel nohti) izvede postopek nege rok in poslikave nohtov. 
  • strankam razkuži roke, po potrebi odstrani stari lak za nohte in uredi obnohtno kožico, popili in spolira nohte. Pripravi tudi kopel za roke ter izvede masažo dlani. Postopek se običajno zaključi s poslikavo, stranka izbere barvo laka, ki ga maniker nanese po uporabi podlaka ter zaključi z nanosom nadlaka. 
  • strankam lahko po želji tudi umetno podaljša in utrdi nohte ter jih modelira po gel sistemu ali pa jih odstrani.
     

Osebnostne lastnosti:

Maniker ima poleg želje za delo na področju skrbi za ljudi tudi smisel za estetiko. Pri delu zna prisluhniti stranki in upoštevati njene želje o tem, kakšne vrste urejenih nohtov si želi in za kakšno priložnost gre. Je toleranten ter sprejema značajsko in starostno raznolike ljudi. Je komunikativen in potrpežljiv, natančen, skrben, prilagodljiv ter spremlja modne trende in novosti. Je ustvarjalen, pri poslikavah nohtov uporablja domišljijo. 

Pogoji dela:

Razmere za delo so odvisne predvsem od salona, kjer je zaposlen. Delovni čas je dinamičen, vezan na urnik in lahko občasno tudi presega 40-urni tedenski delovnik, saj se maniker prilagaja strankam. Zaradi sedečega načina dela je izpostavljen nevarnosti nastanka bolečin ali poškodb v hrbtenici, zato mora poskrbeti za pravilno ergonomsko urejenost delovnega mesta. Zaželeno je, da maniker nima alergij na preparate, ki jih pri delu uporablja, in da nima občutljive kože, sicer se lahko sooča z vnetji, ekcemi na rokah in dlaneh ali z rdečico na koži.

Delovni pripomočki:

Maniker uporablja različne vrste pripomočkov, pile, klešče in škarjice ter lake, podlake in nadlake, posode za pripravo kopeli za roke, kreme in mazila za masažo in nego, gele za umetne nohte ter pripomočke za poslikavo nohtov, kot so nalepke in čopiči. Uporablja tudi odstranjevalec laka in UV-lučko.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 66% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic precej perspektiven

Znanja in kompetence:

  • ima predpisano štiriletno poklicno izobrazbo zdravstvene ali kozmetične smeri, usmeritve kozmetičnega tehnika oz. alternativno ima opravljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo, ki je formalno priznana strokovna usposobljenost za opravljanje poklica manikerja. 
  • obvlada anatomijo rok in fiziologijo kože ter zgradbo in funkcijo nohta.
  • zna prepoznati tipe nohtov glede na njihovo fiziološko stanje ter glede na spremembe, ki so možne na njih in glede na najpogostejše bolezni.
Manikerka lakira nohte strani
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: