Izvajalec suhomontažne gradnje

Moški vrta

Kaj delavec običajno dela:

  • izvaja izgradnjo ter sanacijo predelnih sten, stropov, tal, strešnih površin ter izolacijo
  • pred začetkom del pripravi material, orodja, prebere tehnično in projektno dokumentacijo, pri čemer upošteva želje naročnika
  • vgrajuje elemente, kot so vratni podboji, drsna vrata, stavbno pohištvo in bela tehnika, okenska ohišja, montira, strešna okna, postavlja strešne profile v mansardnih stanovanjih
  • po potrebi vstavlja različne vrste izolacij (npr. hidroizolacijo, toplotno in zvočno izolacijo, požarno izolacijo), oblaga stene, tla ali stropove z mavčnimi ploščami ali drugim materialom
  • montira bandaže, fugira in kita ter po želji naročnika pritrjuje vnaprej izdelane štukature ali druge okrasne elemente na stene in stropove
  • sodeluje pri postavljanju protihrupne zaščite v industrijskih predelih in obratih ter pri protihrupni zaščiti zaradi prometnega hrupa.

Osebnostne lastnosti:

Izvajalca suhomontažne gradnje ima izražen interes za gradnjo novih objektov in obnovo starih. Sposoben je timskega dela, saj pri gradnji sodeluje več ljudi. Je natančen in ima smisel za estetiko.

Pogoji dela:

Pri delu uporablja različne materiale, ki so lahko alergeni, zato mora delavec uporabljati zaščitne pripomočke (očala, rokavice, čevlje) ter delovno obleko. Pri delu mora upoštevati varnostne predpise. Delo je fizično, pri tem pa mu pretijo naslednje nevarnosti: padec z višine, udarci in ureznine. Pri suhomontažnih gradnjah delo večinoma poteka v zaprtem prostoru, občasno tudi na prostem v različnih vremenskih razmerah. Pri tem je izpostavljen prepihu in prahu ter različnim kemikalijam.

Delovni pripomočki:

Uporablja projektno tehnično dokumentacijo ter načrte. Pri delu uporablja različne materiale, električno orodje,  nivelirno-merilne naprave in laserje. Pri delu na višini potrebuje delovne, zaščitne in pomične odre.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 99% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic zelo perspektiven

Znanja in kompetence:

  • Ima predpisano triletno srednješolsko izobrazbo gradbene smeri.
  • Pozna osnove gradbeništva, gradbenih konstrukcij in njihovo izdelavo. Obvlada gradbene elemente in materiale ter njihove lastnosti, tehnologijo materialov in izdelavo konstrukcij suhomontažnih del ter delovanje gradbišč. Ima znanje iz varstva pri delu.
  • Obvlada tehnično risanje in načrtovanje z računalniškimi programi.
Moški nosi veliko okno
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: