Predelovalec zelenjave

Oseba v proizvodnji pregleduje narezana živila

Kaj delavec običajno dela:

  • na osnovi tehnološke dokumentacije samostojno opravlja delovne operacije v proizvodnji hrane in pijač: od prevzema surovin, predelave hrane in pijač do pakiranja in skladiščenja izdelkov;
  • pazi na higieno delovnega okolja, delovnih sredstev in osebno higieno;
  • prevzema in pripravlja osnovne surovine za izdelavo in predelavo živilskih izdelkov;
  • izdeluje in nadzira izdelavo polizdelkov in izdelkov ter jih pakira in skladišči;
  • vzdržuje stroje in naprave, s katerimi dela.

Osebnostne lastnosti:

Za predelovalca živil je pomemben poudarjen smisel za osebno in delovno higieno in sposobnost prevzemanja odgovornosti za svoje delo. Dobro mora razločevati barve in imeti mora dober vid. Pomembno je dobro pomnjenje podatkov in sposobnost ukrepanja in odločanja v izrednih situacijah. Dela z rokami in prsti, potrebna je usklajenosti gibov in zaznav. Dobro mora imeti razvit sluh in razlikovati različne zvoke, okuse in vonje.

Pogoji dela:

V delovnih prostorih je izpostavljen hrupu in vibracijam zaradi vrtečih se delov strojev. Razsvetljava je v teh prostorih umetna. Delo pogosto poteka v neugodnih klimatskih razmerah. Zrak je pogosto onesnažen. Delo poteka v izmenah, kar lahko povzroča motnje v bioritmu. Zaradi mokrote in spolzkih tal so mogoči padci, zaradi vrtečih se delov strojev pa različne mehanske poškodbe. Zato uporablja predpisana zaščitna sredstva, primerno obuvalo, rokavice, zaščitne predpasnike in pokrivala. Uporablja tudi zaščitna očala, zaščito sluha zaradi ropota strojev in zaščito dihal, kjer so v zraku snovi, ki dražijo ali poškodujejo dihala. Pri strojih so možne tudi opekline, ozebline in odrgnine.

Delovni pripomočki:

Upravlja in kontrolira avtomatsko vodene procese predelave surovin živalskega in rastlinskega izvora. Pri tem uporablja bazene, cisterne in različne vrste strojev in naprav za pripravo surovin in nadaljnjo predelavo: od naprav za mehansko in toplotno obdelavo živil, hladilnih, zamrzovalnih in sušilnih naprav, strojev za embaliranje in pakiranje do naprav za notranji transport in skladiščenje. 
Za delo potrebuje surovine rastlinskega in živalskega izvora, barvila in različne začimbe. Za pakiranje uporablja različno embalažo. K delu sodijo tudi tehnično-tehnološka dokumentacija, normativi, standardi, pravilniki in dokumentacija za evidenco podatkov.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Znanja in kompetence:

  • Predelovalec zelenjave ima končano poklicno šolo na področju živilstva.
  • Pozna prehranjevalne potrebe človeka, značilnostmi in vrednostmi posameznih živil in s pomenom mikroorganizmov v živilski industriji.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: