Kiropraktik

Z ročne masaže zdravi kostne in mišične motnje.

Kaj delavec običajno dela:

  • svetuje o pravilni drži telesa in o vajah s pravilnimi gibi telesa, ki preprečujejo nastajanje poškodb;
  • naredi anamnezo, ki zajema natančen opis sedanjega stanja in bolezni, prejšnjih bolezni in zdravljenj in socialne zgodovine pacienta;
  • opravi telesni pregled pacienta, natančno pregleda rentgensko sliko, opravi potrebne ortopedske in nevrološke teste;
  • če ugotovi, da pacientu ne more pomagati (hude poškodbe vezi, zlomi, vnetni procesi), ga napoti k zdravniku;
  • z metodo ročne masaže zdravi kostne in mišične motnje, dele krvnega obtoka ter živčnega sistema. Hrbtenica je pri tem v središču pozornosti;
  • paciente pouči o telovadnih programih in ustreznem preoblikovanju njihovih življenjskih navad in razvad;
  • dela v povezavi z medicino dela in športa ter pri rehabilitacijskih programih (npr. Po nesrečah). V Sloveniji poklic kiropraktika še ni zakonsko opredeljen.

Osebnostne lastnosti:

Kiropraktik mora imeti določeno telesno in umsko zmogljivost, ker je delo dokaj naporno. Dobro zna presoditi, katero tehniko bo uporabil pri določenem bolniku. Ker dela z različnimi ljudmi mora imeti tudi veliko potrpljenja. Kiropraktik mora strogo upoštevati splošno zdravniško etiko. Biti mora zelo natančen in vesten, ker je odgovoren za izboljšanje zdravja obolelih ali poškodovanih pacientov.

Pogoji dela:

Kiropraktik dela predvsem v zaprtem prostoru. Delo zahteva veliko fizično kondicijo, saj uporablja kot fizični pripomoček predvsem svoje roke. Včasih mora dvigovati težka bremena, odvisno od vrste terapije in pacienta, kar ima lahko za posledico kronična obolenja hrbtenice in malih sklepov. 

Delovni pripomočki:

Pripomoček, ki ga kiropraktik uporablja, so le njegove roke in ustrezno znanje, ki si ga je pridobil s šolanjem in prakso.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 10 let.

Znanja in kompetence:

  • Ima opravljen študij v tujini, ki se sklada s Splošnimi mednarodni standardi US Council on Chiropractic Education. V nekaterih Evropskih državah mora kiropraktik za pridobitev licence opraviti tudi polletno praktično delo v bolnišnici pod nadzorom zdravnika mentorja. V ZDA pa še tri nacionalne in območni strokovni izpit.
  • Zna opraviti telesni pregled pacienta.
Hrbtenica je v središču pozornosti.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: