Čebelar

čebelar

Kaj delavec običajno dela:

  • pobiranje medu iz panjev je odvisno od panja, običajno se odstrani zadnji ali zgornji del panja;
  • da se čebele umirijo v njih piha dim;
  • čebelar vzame iz panja okvirje, na katerih so celice z medom, vzame polne okvirje, notri pa da prazne, da jih čebele zadelajo;
  • s posebnim orodjem odpre celice ter iz njih izloči med, ki ga precedi in tako dobi gost sladek med, ki je pripravljen za uporabo.
     

Osebnostne lastnosti:

Poleg tega, da pozna delo s čebelami, mora imeti sposobnosti komuniciranja s kupci. Če želi biti uspešen, mora biti dober organizator in podjetnik.

Pogoji dela:

Razmere za delo se spreminjajo glede na letni čas in pogoje za pašo čebel, v zadnjem času največ skrbi čebelarjem povzročajo strupene kemikalije ali nevarna raba sredstev za varstvo rastlin v kmetijstvu. Najmanj pikov bo deležen čebelar, ki bo delal s čebelami mirno, sproščeno in samozavestno. Raztresen in nervozen čebelar svoje lastnosti prenese na čebele in temu primerna je tudi njihova reakcija.
Čebelar ima dobre psihofizične sposobnosti za delo v naravi, ob panjih in rojih čebel. Alergija na cvetni prah, ki ima sicer tako kot sam med veliko zdravilnih lastnosti, ga lahko ovira pri delu. 

Delovni pripomočki:

K osnovni opremi sodi zaščitna mreža ali pokrivalo, ki se namesti na klobuk s širokimi krajci. Za zaščito rok so potrebne posebne rokavice. Med orodji uporablja panjsko dleto, s katerim odpira panjske dele zalepljene s propolisom. Omelce uporablja za odstranjevanje oziroma ometanje čebel s satja ob točenju medu. Grebljico na daljšem ročaju uporablja za čiščenje dna panja. Med čebelarskimi pripomočki je tudi pribor za označevanje matic. Čebelar skrbi, da je inventar, orodje in oprema vedno v uporabnem stanju, po potrebi pa orodje in opremo pred uporabo še dodatno razkuži.

Znanja in kompetence:

  • Ni predpisane posebne izobrazbe, možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije.
  • Kdor želi pridobiti poklicno kvalifikacijo čebelarja, mora imeti potrdilo čebelarskega društva ali mojstra čebelarja, da je pod mentorstvom čebelaril tri leta z najmanj petimi čebeljimi družinami.
pregled panja
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: