Čarovnik

Kaj delavec običajno dela:

  • zvaja različne trike, s kartami in drugimi pripomočki, kot iluzionist potegne zajca iz klobuka  in na svoji predstavi prikaže optične prevare. Pod žaromete pogosto povabi udeležence predstave, s katerimi demonstrira trike s kovanci, kartami, vrvmi, ogledali in drugimi pripomočki.  
  • Storitev čarodeja je vznemirljiva predstava za občinstvo, kjer izvaja različne trike, čarovnije in npr. vzpostavi iluzijo, da lebdi v zraku. Iz enega robca zna naredi tri in več in s hitrim zamahom vse robce spremeni v ruto.

Osebnostne lastnosti:

Čarodej dela blizu občinstva, kjer prikazuje svoje čarovnije in trike, suvereno predstavi zvijače, ki osupnejo občinstvo. Z veliko vaje in izvirnim pristopom naredi vtis, da ima nadnaravne sposobnosti, vendar gre najpogosteje za iluzijo, ki temelji na optični ali prostorski zaznavi in skrivnih prijemih, ki jih vešče prikrije občinstvu. Zanima se za trike, ki jih izvajajo drugi čarovniki, rad ima otroke in včasih sam izdela pripomočke za predstavo.

Pogoji dela:

Praviloma večjih tveganj pri delu čarodeja ni. V primeru, da izvaja bolj tvegane in nevarne točke, npr. z ognjem ali z žago, pa mora zagotoviti pomočnika, ki poskrbi, da vse poteka varno in po pravilih. V primeru, da pri izvedbi trika sodeluje gost iz občinstva, mora zagotoviti popolno varnost, da ne pride do nesreče.

Delovni pripomočki:

Njegovi delovni pripomočki so različni: karte, robci in vrvi, čarobna palica pa tudi čarobni kovček ali skrinja. Običajno ima na glavi čarobni klobuk in na rokah bele rokavice, ogrnjen pa je v črn plašč.

Znanja in kompetence:

  • Mora biti zdrav in brez vidnih hib. Ima zelo dobre psihofizične sposobnosti.
  • Veliko vadi, da izbrusi trike, ki jih izvaja, do potankosti, hkrati pa pripravlja nove točke in preizkuša trike za prihodnje predstave.
  • Je fleksibilen, telesno spreten in ima hitre gibe, še posebej s prsti in rokami. 
Čarovnik izvaja trik s kartami.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: