Klovn

Klovn med nastopom na prostem.

Kaj delavec običajno dela:

  • v cirkusu izvaja samostojne točke, ki jih lahko poveže v predstavo;
  • nastop tudi improvizira, ga prilagodi razmeram in publiki ter tako poskrbi za smeh med odmori; 
  • nastopa kot komiki v drugih cirkuških zvrsteh (npr. hoja po vrvi); 
  • pogosto si sam izmisli svoje točke nastopa, lažje pa je, če ima sodelavce. To so lahko strokovnjaki z različnih področij: plesa, pantomime, glasbe ali režije predstave. 
     

Osebnostne lastnosti:

Gledalce znajo spraviti v smeh, imajo izostren občutek za prostor in s pantomimo zabavajo obiskovalce predstave. Obvladati mora svoje telo in um, imeti dobro telesno zmogljivost ter sposobnost za improvizacijo. Čeprav včasih pred nastopom ni razpoložen, se lahko hitro prelevi in nastopi z dobro voljo. 

Klovn lahko dela v bolnišničnem okolju kot klovn zdravnik, kjer izvaja prilagojene klovnovske točke za kronično bolne otroke v bolnišnici. V nekaterih državah klovni zdravniki zabavajo tudi starostnike in bolnike v rehabilitacijskih centrih, zato potrebujejo smisel za delo z ljudmi in skrb zanje.
 

Pogoji dela:

Za uspešen nastop je pomembno, da ima klovn dovolj prostora za izvedbo točk. Potrebuje garderobo, kjer se lahko preobleče, in tuš. Na večjih predstavah, na primer v cirkusu, njegov nastop pospremijo z lučmi in glasbo, občinstvo pa običajno zabava skupaj s klovni-partnerji. V cirkusu je klovn član cirkuške ekipe, zato mora budno spremljati dogajanja v areni in v zakulisju, kjer npr. na svoj nastop že čakajo živali, sloni ali levi .

Delovni pripomočki:

Običajno uporablja značilno masko in pisana oblačila, glasbeni instrument in s šalami povezuje cirkuški program.

Znanja in kompetence:

  • Šole za klovne v nekaterih državah že dolgo delujejo, poznana je npr. moskovska državna šola za cirkuško in estradno umetnost. Vendar šola za klovna ni obvezna.
  • Na raznih tečajih, delavnicah in (enoletnih) izobraževanjih se pridobi igralsko znanje.
  • Dobro je, da pozna več cirkuških veščin, kot je žongliranje in vožnja na motociklu. 
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: