24. 08. 2018
Novice

Simpatični in povsem preprosti napotki za lažji začetek šolskega leta

Čas hitro beži in pričelo se bo novo šolsko leto. Vanj bo večina otrok vstopila z velikim navdušenjem, saj komaj čakajo, da ponovno srečajo svoje stare znance in znanke, s katerimi skupaj gulijo šolske klopi.

Kljub temu pa ima večina od otrok lahko pri tem tudi kar nekaj težav, ki so povezane s ponovnim vključevanjem v šolske prostore, čeprav so jih zapustili le za nekaj časa. Kaj je pri tem najbolje storiti, pa si poglejmo v nadaljevanju?

Odlična predpriprava na novo šolsko leto

Če bo otrok v novo šolsko leto odjadral povsem pripravljen, potem z vključevanjem ne bo imel prav nobenih težav. Pri tem mislimo na to, da bo imel pri sebi vso potrebno opremo, nad katero bo tudi navdušen. Zato je vsako leto dobro, da že vsaj dva tedna pred pričetkom novega šolskega leta otroka odpeljemo v trgovski center in tam nakupimo prav vse, kar potrebuje za kakovostno obiskovanje pouka. Vsekakor je dobro, da otroku kupimo še vsaj kak priljubljen kos oblačila in ne samo šolskih potrebščin. Naš otrok se bo tudi zato, ker bo na primer nosil popolnoma nove superge, izjemno veselil novega šolskega leta.

Ponavljanje stare snovi že v avgustu

Čeprav si veliko otrok zasluži počitnice v največji možni meri, pa moramo vseeno poskrbeti za to, da v tem času ne postanejo preveč razpuščeni. Nekje po 15. avgustu je dobro, da jih pričnemo počasi pripravljati na novo šolsko leto. Napišemo jim na primer nekaj matematičnih nalog, ki se navezujejo na snov iz matematike iz prejšnjega leta. Naloge, ki jih bo dobil na začetku septembra za domov, nikakor ne bodo več tako stresne.

Urnik za prosti čas in motivacijske nagrade

Že pred pričetkom pouka ali pa kmalu na začetku, recimo v prvem tednu meseca septembra, lahko skupaj z otrokom pripravimo prav poseben načrt v pisni obliki. Na njem napišimo tudi posebne pogoje, ki se jih bomo držali tako starši kot tudi otroci. Napišimo tudi, kdaj bo imel otrok prosti čas in kakšna nagrada sledi v primeru, če bo v šoli dosegel res kaj izrednega, na kar bo ponosna cela družina.

Tudi priljubljeni krožki so lahko izjemna motivacija

Da bo naš otrok še raje vstopil v novo šolsko leta, pa mu lahko omogočimo krožke, ki si jih sam najbolj želi obiskovati. Prav vse šole pri nas imajo na razpolago številne krožke oziroma interesne dejavnosti,s katerimi se otroci lahko ukvarjajo izven šolskega časa. Njihovo vključevanje vanje pa je v veliki meri odvisno tudi od staršev. Če bodo otrokom dali dovoljenje za krožke, ki jih navdušujejo, bo tudi motivacija za obiskovanje pouka veliko večja. Krožki pa bodo otrokom v veliki meri zmanjševali tudi stres, ki pa je v šolskih prostorih kar precej pogost.