14. 06. 2018
Novice

Aktivno preživljanje počitnic

Počitnice že trkajo na vrata in večina od nas že natanko ve, kaj bo počela med njimi.

 Nekateri se bomo tako kot vsako leto odpravili na morje, spet drugi se bodo odpravili v hribe, skratka možnosti je veliko. Predvsem pa je pomembno, da smo med počitnicami aktivni, kjer koli se že nahajamo. To je pomembno tudi za naše najstnike, ki jih čaka kar dolgo poletje. Najbolje za njih je, da ga izkoristijo do maksimuma. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj najbolj privlačnih idej, kako lahko naš najstnik, ki je poln energije, najbolj aktivno preživi svoj poletni čas.

1. Domača opravila naj prevzame v svoje roke

V času poletnih počitnic ima naš najstnik na razpolago veliko časa. Del tega seveda lahko pridno izkoristi zase in za svoje prijatelje, del pa ga naj nameni tudi nam. V poletnem času se lahko loti vseh opravil, ki jih sicer najraje opravljamo kar sami. Zjutraj lahko odide v trgovino, opoldne lahko skuha kosilo ali pomije posodo. Medtem pa lahko celo popazi na mlajšega bratca ali sestrico, če ju seveda ima. Vloga varuške mu bo zagotovo dobro dela in tudi koristila. Skupaj z njim se lahko lotimo tudi generalnega čiščenja našega stanovanja. Naj tudi on ve, kaj pomeni pospravljanje in koliko energije nam lahko pobere.

2. Vpiše se naj v tečaj tujega jezika

V času poletnih počitnic, ko s svojimi najstniškimi otroki nismo na morju ali kje drugje, se lahko otroci vpišejo v različne jezikovne tečaje, ki jih po zelo ugodnih cenah razpisujejo najrazličnejše priljubljene agencije. Lahko se odločijo za učenje popolnoma novega jezika ali pa se vpišejo na jezikovni tečaj jezika, ki se ga sicer že učijo v šoli. Taka aktivnost je zagotovo izjemno koristna, tudi za njihovo nadaljnje življenje. 

3. Delavnice, delavnice in še enkrat delavnice

V poletnem času je na voljo veliko najrazličnejših delavnic. Nekatere med njimi so celo popolnoma brezplačne. Skupaj z najstniki preglejmo ponudbe, ki nam jih tudi v obliki plakatov ponujajo na vsakem koraku. Odločimo se vsaj za eno delavnico, za katero naš otrok kaže navdušenje. Mogoče se bo na njej naučil tudi katero od ročnih spretnosti, ki mu bo kasneje morda še kako prišla prav.

4. Popoldansko delo pri sorodnikih

Če doma nimamo posebnega dela, ki bi ga lahko dodelili najstniku, lahko zanj povprašamo pri sorodnikih ali morda znancih. Ti bodo z veseljem povabili našega junaka medse in mu zaupali tudi kako bolj odgovorno delo, sploh če bo to delo potekalo v njihovem podjetju. Na ta način lahko zasluži tudi nekaj denarja ali pa na koncu dobi zasluženo darilo.

5. Pomoč starejšim se vedno zelo obnese

Če imamo doma ali v svoji soseski starejše ljudi, lahko našega najstnika napotimo k njim. Vpraša naj jih, ali pri svojem vsakodnevnem delu potrebujejo kako pomoč. Zagotovo se bo našlo kako prijetno opravilo, poleg tega pa tudi primerna nagrada z njihove strani.

6. Nabiranje gozdnih sadežev

Če je vaš otrok navdušen nad naravo in gozdom se lahko v poletnem času loti tudi nabiranja gozdnih sadežev ter podobnih dobrot. Naša dežela je s tem kar bogato obdarovana. Pri tem mu moramo omogočiti tudi primerno zaščito, predvsem pred klopi.

7. Priprava na naslednje šolsko leto

Tudi v času počitnic naš otrok ne sme popolnoma pozabiti na šolo. Morda mu dovolimo, da jo popolnoma odklopi vsaj prvih štirinajst dni. Takoj za tem pa mora prav vsak dan, pa četudi je na morju, vsaj nekaj malega narediti za šolo. Če ne drugega naj že kmalu pred začetkom novega šolskega leta začne kupovati vse, kar bo potreboval za šolo. Naj prevzame del te odgovornosti tudi on.

8. Branje knjig v slovenskem in tujem jeziku

Otroka moramo navaditi, da v svojem prostem času tudi bere. Poletne počitnice so več kot primerne tudi za to dejavnost. Naj gre vsaj enkrat na teden v najbližjo knjižnico in naj si sposodi vsaj eno knjigo v slovenskem jeziku, drugo pa v tujem jeziku. Učitelji bodo otroke v novem šolskem letu že takoj na začetku zagotovo vprašali tudi, koliko knjig so otroci prebrali med počitnicami.

Izbire je torej veliko in še več. Poskrbite, da bo vaš najstnik med poletnimi počitnicami kar se da aktiven in naj čim manj časa preživi za računalnikom, televizijo ali z mobitelom v roki. Če boste vztrajali, boste doživeli prave male čudeže. Boste videli. Na začetku bo verjetno nekaj upora z njihove strani, kaj kmalu pa neverjetne, toda resnične poletne zgodbe naših najstnikov.