Sortirec perila za čiščenje in pranje

Ženska sortira perilo.

Kaj delavec običajno dela:

 • Delo sortirca perila za čiščenje in pranje se običajno začne s prevzemom oblačil. 
 • Najprej pregleda žepe in morebitne poškodbe oblačil. Perilo nato pravilno razvrsti za nadaljnji postopek. 
 • Sortira ga glede na dovoljeno pralno ali sušilno temperaturo, glede na vrsto tekstila, na barvo, ter bolj umazana oblačila loči za posebno obdelavo, sortira bodisi za strojno ali ročno pranje. 
 • Perilo po pranju in sušenju zlika, poravna in zloži na police ali pa oprano perilo preda naprej. 
 • Po potrebi očisti in vzdržuje stroje. 
 • odstranjuje vodni kamen, obriše boben ter obvesti nadrejene ali servis o morebitnem popravilu. 
   

Osebnostne lastnosti:

Pomembne lastnosti osebe, ki želi opravljati ta poklic, so skrbnost pri delu, prilagodljivost in odgovornost. Sortirec perila ima razvito sposobnost opazovanja in presojanja. Prav tako je pomembno, da je delavec vesten, natančen in odgovoren pri delu ter spreten v komunikaciji s strankami.

Pogoji dela:

Delo sortirca poteka v zaprtem prostoru, kjer je v zraku visoka koncentracija hlapov in kemikalij. Delo je večino časa stoječe in poteka v hrupnem in vročem okolju, kjer hrup strojev spremlja vročina sušilnih strojev in likalnikov. Najpogosteje se prekomerno obremeni hrbtenica, pojavijo se krčne žile zaradi stoječega dela in dvigovanja. Možne poškodbe so opekline pri likanju in delu s kemikalijami. Poškodbe lahko prepreči s pravilnim dvigovanjem bremen in z uporabo zaščitnih sredstev. Zaščiti se z uporabo obleke iz plastike, z ortopedsko obutvijo ter zaščitno masko.

Delovni pripomočki:

Sortirec perila za čiščenje in pranje uporablja naslednje delovne pripomočke: dokumente, obrazce za prevzem in oddajo perila, račun in naročilnice, koše in vreče za perilo, voziček za perilo, detergente, pralni prašek, mehčalec, belilo, utrjevalec, stroje in naprave, pralni, sušilni in likalni stroj in likalnik.
Pri delu s čistili uporablja zaščitna oblačila: plastično haljo in predpasnik, rokavice, varovalna očala pred hlapi, npr. pred belilom, kirurško masko za vdihavanje, varovalno kapo in posebno ortopedsko nepremočljivo obutev.
 

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 2 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 66% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic precej perspektiven

Znanja in kompetence:

 • Sortirec perila za čiščenje in pranje za delo ne potrebuje posebne formalne izobrazbe. 
 • Zaželene so delovne izkušnje in strokovna znanja, predvsem poznavanje tekstilij, sestave blaga ter delovanja strojev.
   
Oseba sortira perilo.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: