Maneken

Manekenka v bež dolgi obleki na modni pisti

Kaj delavec običajno dela:

  • prikazuje nove vzorce oblek, npr. na modnih revijah, in predstavlja modne novosti na področju oblačenja in modnih dodatkov. 
  • udeležuje se vaj v studiih za pravilno hojo in gibanje v novih oblačilih, nega telesa, obvladovanje govorice telesa in obrazne mimike. 
     

Osebnostne lastnosti:

Maneken ima dobro razvit čut za estetiko ter komunikacijske veščine in rad sodeluje z ljudmi. Zaželen je simpatičen nastop, ki po možnosti izžareva čar osebnosti. Zanima se za dogajanja v svetu mode doma in na tujem. Ker gre v manekenstvu pretežno za kolektivno delo, je sodelovalen, prilagodljiv in zmožen skupinskega dela.

Pogoji dela:

Delo večinoma poteka v urejenem okolju v studiu, v garderobah in dvoranah, včasih pa tudi na zunanjih lokacijah. Prilagoditi se mora na potovanja in raznolik delovni čas. Delo maneka zahteva mobilnost pri obisku modnih revij v različnih krajih, pripravo-ličenje, ureditev frizure, koreografske vaje ter prilagoditev velikosti in kroja oblačila postavi manekena. Pri tem poklicu so velikega pomena "iskane" telesne značilnosti - primerna višina in teža, videz in starost. Včasih je zahtevana osončenost, dobra zmogljivost pa je pogoj za uspešno delo. Pri svojem delu mora slediti navodilom naročnika. Zaradi raznovrstnih kozmetičnih preparatov in tekstilnih izdelkov so pri bolj občutljivih osebah možne alergijske reakcije, sicer večjih nevarnosti pri tem delu ni.

Delovni pripomočki:

Pri delu uporablja ličila, osnovne frizerske pripomočke, primerno perilo in modne dodatki, obutev in nakit. Med materiali, ki jih uporablja, sodi kozmetično-negovalni pribor, naravno in umetno okrasje ter športni in masažni rekviziti.

Znanja in kompetence:

  • Ima zaključeno vsaj osnovnošolsko izobrazbo.
  • Ima opravljen tečaj manekenstva, kjer se nauči pravilnih gibalnih sposobnosti, higiene, osnov oblačenja, ličenja in friziranja, veščin nastopa na odru in komunikacije.
Manekeni in manekenke na modni pisti
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: