07. 06. 2021
Novice

Napovednik zaposlovanja in štipendije za deficitarne poklice

Na trgu dela se še vedno kaže razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov ter predvideno ponudbo delovnih mest.

Konec maja je Zavod RS za zaposlovanje objavil rezultate najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je sodelovalo skoraj 3.300 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije. Raziskava sicer ugotavlja gibanje zaposlovanja le za drugo polovico letošnjega leta​, a trendi so že nekaj časa bolj ali manj enaki in sicer je največje povpraševanje po kadrih v gostinstvu, gradbeništvu, poslovanju z nepremičninami in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih.

Na seznamu desetih poklicev, za katere delodajalci najtežje najdejo ustrezne kandidate, sta tudi dva deficitarna poklica – zidar in elektroinštalater, za katera lahko bodoči dijaki pridobijo štipendijo. Vlogo lahko oddajo od 14. 6. 2021 do vključno 24. 9. 2021. Tudi letos bo dodeljenih do 1000 štipendij, katerih mesečna višina znaša 102,40 evrov. Štipendijo za deficitarne poklice lahko dijaki prejemajo tudi hkrati z državno štipendijo. Več informacij in razpis je na voljo na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS

Raziskava Napovednik zaposlovanja je del projekta Učinkovitejše usklajevanje ponudbe in povpraševanja na trgu dela, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, na podlagi Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020.