Fotografija tekmovalcev na EuroSkillsu 2023
10. 02. 2020
Novice

EuroSkills tekmovanje

EuroSkills je prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let, ki vsake dve leti tekmujejo v več kot 40 različnih poklicnih panogah.

logotip EuroSkills

Euroskills

EuroSkills je prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let, ki vsake dve leti tekmujejo v več kot 40 različnih poklicnih panogah.

Udeležba na EuroSkills omogoča mladim talentom edinstveno izkušnjo in znanje, da postanejo najboljši v svoji panogi. Ideja EuroSkills tekmovanj je skladna z idejo WorldSkills tekmovanji, ki imajo po svetu že več kot 50 letno tradicijo, ko je bilo potrebno prepričati mlade, njihove starše, učitelje in bodoče delavce, da njihova bodočnost temelji na učinkovitem sistemu poklicnega izobraževanja.

Tekmovanje v poklicnih spretnostih se je zdela najprimernejša oblika za dosego tega cilja: med mladimi je izzvan tekmovalni duh, odrasli se pogovarjajo o tekmovanju, predstavljenih poklicih in rezultatih, obiskovalci pa vidijo veliko različnih gospodarskih panog.

Preko Euroskills tekmovanja želimo prikazati, kako pomembno je poklicno in strokovno izobraževanje za mlade, gospodarstvo in celotno družbo.

Slovenija na Euroskills 2023 - utrinki tekmovanja

SloveniaSkills

SloveniaSkills je sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni, uspeh na teh tekmovanjih pa omogoča udeležbo na tekmovanju EuroSkills. Slovenija na tekmovanjih Euroskills sodeluje od leta 2008, od leta 2010 pa tudi sama organizira nacionalna tekmovanja za mlade strokovnjake SloveniaSkills.

Mladi talenti se lahko na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills pomerijo v desetih različnih panogah: aranžerstvu, cvetličarstvu, IKT, kamnoseštvu, mehatroniki, kuharstvu, slikopleskarstvu, strežbi, pohištvenem in stavbnem mizarstvu ter frizerstvu. 

Tekmovanja v poklicnih spretnostih SloveniaSkills, Euroskills in WorldSkills, imajo več pomembnih vlog. So kovnica mladih talentiranih strokovnjakov, ki si že s samo udeležbo na tekmovanju večajo možnosti za zaposlitev; priložnost za šole, da se med seboj pomerijo v znanju in poklicnih spretnostih; priložnost za delodajalce, da spoznajo svoje bodoče zaposlene in morebitne nosilce razvoja v njihovih podjetjih. Taka tekmovanja, kjer tekmujejo mladi strokovnjaki, imajo ne le obsežen informativni značaj, ampak tudi značaj prestižnosti. Prav slednje pa ima pozitiven učinek na ugled poklicev kot tudi na ugled samega poklicnega in strokovnega izobraževanja. 

Zmagovalci tekmovanja SloveniaSkills 2024 so bodo uvrstili na tekmovanje EuroSkills 2025 v Herningu na Danskem. 

SloveniaSkills 2022 - utrinki s tekmovanja na MOS-u