22. 09. 2008
Novice

EuroSkills 2008

18. do 20. september 2008, Rotterdam, Nizozemska

Organizacijo Euroskills 2008 je prevzela Nizozemska, tekmovanje pa je potekalo v Rotterdamu od 18. do 20. septembra. Uradno je na tekmovanju nastopilo 416 tekmovalcev iz 30 držav. Tekmovanje se je odvijalo v 49 poklicih znotraj 6 poklicnih panog. Tekmovanje je potekalo bodisi med timi bodisi med posamezniki. Vsako tekmovanje ima predsednika žirije in sodnike. Število sodnikov je odvisno od vrste tekmovanj, navadno pa je sodnikov toliko kot je tekmovalcev ali timov.  Sodniki pred samim tekmovanjem namreč prevzamejo vlogo mentorja za nacionalne tekmovalce oz. nacionalni tim. Sistem ocenjevanja pa zagotavlja, da med tekmovanjem nikoli sodnik ne ocenjuje svojega tima.

Glede na dejstvo, da je bilo ob zelo poznem vstopu Slovenije v članstvo ESPO na voljo le 14 dni časa za registracijo tekmovalcev, v Sloveniji nismo mogli izvesti ustreznejšega postopka za izbor tekmovalcev. Zaradi dejstva, da so bili precej visoki stroški za tekmovalce v času registracije prepuščeni izključno institucijam potencialnim prijaviteljicam tekmovalcev, pa interesa za prijavo niti ni bilo.

Tako smo Slovenijo v letu 2008 zastopali samo na področju Informacijsko komunikacijske tehnologije in sicer s timom 4 tekmovalcev: Valentina Furjan, Andraž Prinčič, Jani Plesničar in Danijel Lisjak (vsi TŠC Nova Gorica).  V konkurenci 10 ekip iz prav toliko držav je naša ekipa zasedla zelo dobro 6. mesto.

Naloga slovenske ekipe: Vzpostavitev slovenske pisarne, ki vključuje spletno stran telefonijo in pošto.

  • Valentina Furjan, vodja celotne ekipa, spremljati dogajanje, ki se je odvijalo zadolžena za dokumentacijo in končno predstavitev.
  • Andraž Prinčič je bil zadolžen za postavitev linuks strežnika, IP telefonije in spletne strani.
  • Danijel Lisjak je bil zadolžen za postavitev windows strežnika in omogočanje email naslovov uporabnikom.
  • Jani Plesničar je omogočil mrežo in s tem sploh osnovo za tekmovanje