Žiga Simončič

Panoga: IKT
Mentorska šola: Vegova Ljubljana
Mentor: Andreja Vehovec in Marko Kastelic
Sodnik: Timotej Gruden

VTISI S TEKMOVANJA EUROSKILLS 2018

Tri dni sta po osem ur na dan preživela na tekmovališču in na koncu je bil vajin trud poplačan z bronasto medaljo. Vemo, da vsak, ki se udeležuje tekmovanj, hrepeni po medaljah. Je bilo realno pričakovati medaljo ali so bile to le vajine pobožne želje?

Medalje nisva pričakovala, sva si jo pa želela, saj sva v to tekmovanje vložila zelo veliko časa. Sicer pa nisva imela nobene osnove za pričakovanja – samo tekmovanje je šlo relativno po planu, a konkurenca je bila velika. Videti, kako je šlo ostalim, pa je v naši panogi praktično nemogoče, saj v grobem vidiš samo ekran, na katerem so neki “čudni” znaki.

Koliko časa sta se pripravljala na tekmovanje in kako je ta čas potekal?

Glavne priprave so potekale približno tri mesece pred tekmovanjem, vendar smo že pred tem žrtvovali kar nekaj dni (vikendov, predvsem sobot) za skupne sestanke in ostale priprave. Glavne priprave so potekale kot običajen delovni dan – zjutraj sva prišla na šolo, se zmenila, kaj bova naredila, in nato začela delati.

Je tekmovanje potekalo glede na vajina pričakovanja / priprave nanj? Katere naloge so vama bile dodeljene?

Tekmovanje je potekalo v skladu s pričakovanji. Naloga je znana že prej, tik pred tekmovanjem pa sodniki uvedejo nekaj sprememb. Bistvenih sprememb ni bilo, tako da sva bila dobro pripravljena.

Kdaj in zakaj sta se odločila za IKT?

Proti koncu osnovne šole. Že od malega sem bil zelo navdušen nad računalniki, nato pa sem se nekoč vprašal: “Kako pa to sploh deluje? Tudi jaz bi rad kaj naredil.”

Kakšne so vajine poklicne sanje? Imata vzor, ki mu sledita?

Nimam posebnega vzora, stremim pa k temu, da bi bil čim boljši. Poskušam se osredotočati na znanje, ki bo aktualno še čez mnogo let.

Kaj loči povprečnega informatika od odličnega?

Težko vprašanje. Informatiko bi lahko razdelili na veliko manjših področij, ki imajo svoje specifike. Morda je ena od splošno pomembnejših in zaželenih značilnosti komunikacija. V praksi s tem mislim predvsem na to, da zna informatik neko (potencialno kompleksno) tehnično stvar razložiti na razumljiv način. In seveda obratno – da zna razumeti ljudi na drugi strani.

Kaj pa trenutek s tekmovališča, ki vama bo vedno ostal v spominu?

Nekaj “luštnih” momentov zagotovo je. Mogoče bi izpostavil tega: en dan pred tekmovanjem smo izvedeli, da računalniki ne bodo v celoti pripravljeni, ampak jih bomo morali pripraviti sami (to je bil del prej omenjenih sprememb). To je pomenilo, da je bilo prvi dan veliko več hitenja in dela, kot je bilo sprva planirano.

Kdaj sta izvedela za EuroSkills?

Že kar nekaj let nazaj, verjetno že v 1. letniku srednje šole, saj so tudi v tistem času naši tekmovalci prinesli domov kar nekaj medalj.

Kaj pričakujeta, da vama bo izkušnja z EuroSkills prinesla v življenju?

Zagotovo je to zelo zanimiva in dragocena izkušnja, ki bo pozitivno vplivala na mojo kariero. Pričakujem, da bom lažje in hitreje kos podobnim izkušnjam, ki me še čakajo v prihodnosti.