Tadej Kalajžič, stavbni mizar

Tadej Kalajžič je kot otrok rad zašel v očetovo mizarsko delavnico, kjer je preživljal popoldneve in se navdušil nad lesom ter delom z rokami. Delovno okolje v delavnici in kreativne možnosti, ki jih oblikovanje tega naravnega materiala ponuja, so ga navdušili za poklic mizarja. Po opravljeni poklicni šoli se je vrnil tja, kjer se je vse začelo, v očetovo delavnico.

 

 

Znanj in ročnih veščin se je naučil v šoli, vse ostalo pa je, kot sam pravi, odvisno od nabiranja praktičnih izkušenj posameznika in volje za nadaljnjo učenje. Te Tadeju ne manjka, saj se, poleg praktičnega dela pri delodajalcih v delavnicah, ki je del obvezne vsaj 1,5-mesečne prakse za dokončanje vsakega letnika šole, udeležuje tudi tekmovanj. Pravi, da gre rad čez meje in stvari naredi še boljše, kot si jih je zamislil. Svoj moto je v praksi dokazal letos na tekmovanju poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2018, kjer je bil njegov izdelek, lesen okenski okvir, najbolje ocenjen. Z odličnim rezultatom se je uvrstil na tekmovanje na evropski ravni EuroSkills 2018, kjer imajo vsi tekmovalci na voljo 18 ur, da izrišejo načrt in izdelajo čim bolj kakovosten izdelek.

Ravno ta neodvisnost, da zna s svojimi rokami izdelati leseno pohištvo, ki polepša domove ljudi, poleg tega pa ima še praktično vrednost, je razlog, da je tako vzljubil svoj poklic. Gre za zelo kreativno delo, kjer pa je veliko odvisno tudi od znanj in povezovanja neskončne domišljije v končni izdelek. »Les je naravni material, zato ga moraš občutit, imeti rad in delo z njim te mora veselit, da opravljaš ta poklic,« pravi Tadej. Delo mu je že tako zlezlo pod kožo, da je že sprehod skozi gozd dovolj, da mu začne delovati domišljija in vidi neskončne možnosti, kaj bi lahko iz določenih dreves oblikoval.

 

 

Trenutno, po končani triletni poklicni šoli, obiskuje zadnji letnik izobraževanja za lesarskega tehnika. Za zaključni izdelek prejšnjega letnika je izdelal omarico, za katero bi, če bi šlo za delo v delavnici, kjer je zaposlen, porabil teden dela, prodajna cena za njo pa bi bila skoraj 1.000 evrov. Če tvoja strast postane poklic, kot v Tadejevem primeru, je občutek, ko svoje izdelke ponosno pokažeš na ogled ali pa svoja znanja preizkusiš na tekmovanjih, zelo samo izpopolnjujoč.

Tadej je predstavnik le 11 odstotkov slovenskih srednješolcev (v šolskem letu 2017/2018 je bilo po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vseh dijakov v programih srednješolskega izobraževanja 73.676), ki so se odločili opravljati svoj poklic takoj po končani srednji poklicni šoli. Še več, danes je za poklice s končano srednjo poklicno šolo razpisanih kar 19.700 prostih delovnih mest. Za poklic mizarja se lahko izobražuješ v triletnem programu, ki lahko poteka večinoma v šoli in šolskih delavnicah ali pa v vajeniški obliki, kjer velik del izobraževanja poteka pri izbranem delodajalcu. Mizar lahko po zaključnem izpitu šolanje nadaljuje v dveletnem poklicno tehniškem izobraževanju kot Tadej. Po končani poklicni maturi pa se lahko vpiše na višjo ali visoko strokovno šolo. Ob opravljanju dodatnega petega predmeta, ki se ga opravlja skupaj s poklicno maturo pa je možen vpis na marsikateri univerzitetni študij.

Glede na raziskavo Napovednik zaposlovanja, ki ga dvakrat na leto izvaja Zavod RS za zaposlovanje, in gospodarsko rast, se ocenjuje, da bo povpraševanje po takšnih poklicih v prihodnjih letih še raslo. Zanimanje za poklicno izobraževanje pa je le v rahlem porastu šele nekaj zadnjih let. Med poklici, v katerih je predvidenih največ zaposlitev na slovenskem trgu, je precej takih, ki so že dlje časa deficitarni.

 

 

Pomembno je, da mlade, ki že od malega gojijo strast do ročnih del in ustvarjanja, spodbujamo na poklicno pot, če je to tisto, kar jih veseli. Ponujajo se številne možnosti praktičnih vaj, tekmovanj in štipendij, kjer se lahko dokažejo in razvijajo svoja znanja.

Več o poklicu >>