Stavbni steklar

Vertical Tabs

O poklicu
Kratek opis poklica: 

Storitve stavbnega steklarja so zastekljevanje in vgradnja oken v hiše, stavbe ali poslovne prostore in izdelava predelnih sten. Dela tudi pri gradnji steklenih fasad v objektih, kot so hoteli, igralnice, poslovne zgradbe in kontrolni stolpi.

Kaj delavec običajno dela: 

Stavbni steklar se ukvarja z izdelavo in vgrajevanjem stekel pri različnih gradbenih objektih. Lahko sodeluje že pri sami gradnji ali pa pri obnovi starih oken oziroma steklenih fasad. Najprej mora biti seznanjen s točnimi dimenzijami stekla, kar razbere iz tehnično projektne dokumentacije ali opravi merila sam. S stranko ali naročnikom se pogovori o namenu stavbnega objekta. Poznati mora vse specifične zahteve, kot so: kolikšen hrup morajo stekla udušiti in koliko toplotne izolacije je načrtovano. Vedeti mora tudi kolikšno neprebojnost in protipožarno zmogljivost naj ima stavba . Vse to se določi na podlagi lokacije stavbe, okolice ter stavbnega namena. Upošteva tudi želje naročnika ter zahteve po estetiki in videzu, kot so tonirana stekla, mat ali sijoča stekla, stekla impregnirana z nano materiali in odporna na madeže.

Na začetku si pripravi delovno orodje in zidarske odre za delo na višini oziroma lestve. Pomaga pri nakladanju, razkladanju, sortiranju in skladiščenju stekla in steklenih izdelkov. Vgrajuje okna, izdeluje in montira izolacijsko steklo. Postavlja sestavljive steklene fasade, nadstreške, steklene strehe in svetlobne jaške in predelne stene iz kaljenega stekla. Strankam svetuje in sprejema naročila. Stavbni steklar, ki je zaposlen v steklarski proizvodnji, na začetku izmene pregleda naročila. Nato pripravi steklarske stroje in orodja, ki jih zna tudi vzdrževati. Zatem pregleda tehnične načrte in nastavi stroje za rezanje stekel, izdelovanje in obdelavo steklenih izdelkov. Odvisno od delovnega mesta v samem postopku lahko pripravi tudi stroje za žaganje stekla. Temu sledi brušenje in poliranje ravnih in oblikovnih stekel, vrtanje stekla, peskanje stekla, graviranje, sitotisk, upogibanje, dekorativno taljenje, lepljenje stekla ter obdelava in priprava stekla za kaljenje. Stavbni steklar tiska različne vzorce na steklo, izdeluje in vgrajuje umetniško izdelana stekla ter ogledala.

Delovni pripomočki: 

Glavni dokumenti, ki jih uporablja pri zastekljevanju ali vgrajevanju steklenih fasadnih plošč, so: projektna tehnična gradbena dokumentacija, načrti, tabele, standardi in merila za zvočno jakost različnih vrst prostorov in okolja, standardi za toplotno izolacijo, porabo energije in požarno izolacijo. Osebna oprema stavbnega steklarja je zaščitna oprema pri delu. To so rokavice, očala, delovna obleka in čevlji. Pri delu uporablja različne materiale, kot so steklo, les, kovine in umetne mase ter različna orodja in stroje za obdelavo stekla. Gre za orodja za ročno in strojno rezanje stekla, orodja za zastekljevanje, za obdelavo lesa, kovin in umetnih mas, diamantne žage, vrtalne stroje, stroje za brušenje fazet in robov, za peskanje, sitotisk ter brusilne stroje za brušenje desenov in graviranje. Uporablja tudi različne nivelirno- merilne naprave, barvne vrvice za označevanje, merilnike zvoka, toplote in vlage. Pri delu na višini potrebuje delovne, zaščitne in pomične odre. Pripomočki so še lestve, vozički in priklopniki za prevoz materiala.

Izdelek in storitev: 

Izdelki stavbnega steklarja so različne oblike in vrste stekel glede na namen uporabe. Vgrajuje tudi steklena vrata, strešna okna in steklene fasad na različnih objektih. Njegova storitev hkrati vključuje toplotno, požarno, zvočno in hidroizolacijo.

Interesi: 

Stavbnega steklarja zanima področje steklarstva ter steklarskih materialov. Zanima ga fizika, termodinamika in mehanika. Ima veselje z gradnjo novih objektov in obnovo starih. Sposoben mora biti timskega dela, saj pri zastekljevanju, gradnji steklenih fasadnih stekel ali izolaciji sodeluje več ljudi. Biti mora natančen in potrpežljiv.

Nevarnosti: 

Pri delu na višini je potrebna zaščita z varnostnimi pasovi in zidarskimi odri. Ker dela tudi na prepihu, mora uporabljati topla oblačila in zaščito proti vetru, mrazu ter raznim drobcem, kot so očala, rokavice, topla protivetrna delovna obleka in čevlji. Pri delu upošteva varnostne predpise in predpise za delo na višini. Nevarnosti za poškodbe pri delu so padec z višine, udarci in ureznine. Pri delu v steklarski delavnici mora paziti, da ne pride do poškodb, ki lahko nastanejo pri obdelavi in rezanju stekla.

Podatke zbral in posredoval .