Nataša Bukovič

Panoga: Aranžerstvo
Mentorska šola: Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje
Sodnik: Petra Pižmoht

VTISI S TEKMOVANJA EUROSKILLS 2018

Tri dni si po osem ur na dan preživela na tekmovališču – iskrene čestitke za ves trud in pogum! Koliko časa si se pripravljala na tekmovanje in kako je ta čas potekal?

Najprej hvala za čestitke. Res je bilo potrebno veliko truda in poguma. Na tekmovanje Euroskills 2018 sem se pripravljala eno leto. Intenzivne priprave pa so potekale 7 mesecev. Začele so se lansko leto, ko sem osvojila 1. mesto na tekmovanju Sloveniaskills. Tako sem se uvrstila med najboljše aranžerje v državi in zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju. Med pripravami sem se udeleževala raznih tekmovanj, od urejanja izložb do pripravljanja namiznih pogrinjkov. S tem sem še dodatno preizkusila svoje znanje in videla, kako dobra sem. Seveda mi je vse to znanje prineslo še nekaj prvih mest na manjših tekmovanjih. Intenzivnejše priprave pa so potekale od marca do zadnjega tedna pred odhodom. Vso energijo in čas sem namenila tekmovanju. Počitnic tako rekoč nisem imela, saj sem želela iz sebe narediti najboljše.

Ali je tekmovanje potekalo v skladu s tvojimi pričakovanji in pripravami nanj? Katere naloge so ti bile dodeljene?

Priprave so bile zelo natančne in v skladu s tekmovanjem, ki je bilo samo še pika na i. Pričakovala sem, da bo težje glede na priprave, ki sem jih imela. Na tekmovanju sem prav uživala, saj sem vedela, da zmorem uspešno opraviti nalogo. Izpopolniti sem se morala na več področjih. Z vajo in trdim delom sem si pridobila ogromno znanja in izkušenj, natančnosti, samostojnih idej, umetniškega razmišljanja ter občutka za estetiko, sodelovanje in timsko delo. Največ pa sem pridobila na osebni rasti, izgubila sem večji del strahu pred nastopom in pridobila vero vase v tem smislu, da zmorem, česar se lotim. Na tekmovanju sem morala urediti dve izložbi. Prva dva dneva sem morala na temo kozmetike urediti veliko izložbo. Na dan tekmovanja smo dobili skrite prodajne produkte in dekorativne izdelke v škatli (black box). Vse smo morali uporabiti na kreativen način. Narediti je bilo potrebno vizualno predstavitev ideje in se je držati cel čas tekmovanja. Velika izložba je bila bolj subjektivne narave, saj smo imeli v izražanju proste roke. Bilo pa je določenih nekaj pogojev glede uporabe materiala, barv in števila elementov. Vsi pa so se morali nanašati na kreativno prezentacijo poletja. Konkretno, potrebno je bilo uporabiti blago, sončna očala in izdelke za depilacijo. Uporabiti smo morali motiv palmovega lista, roza, sivo, rumeno in belo barvo ter uporabiti vsaj tri trende, ki so aktualni v Evropi. Majhna izložba pa je bila objektivne narave in je zahtevala ogromno natančnosti in hitrosti. V eni uri je bilo potrebno narediti skico za končno izložbo. Po načrtu je bilo potrebno do milimetra natančno narisati, izrezati in prilepiti geometrijske like, zmešati dva odtenka (modre in rumene) barve in z njima pobarvati lik na steni izložbe. Prav tako pa smo morali po programu izdelati nalepko, jo natisniti in natančno prilepiti na steklo. Proste roke smo imeli samo pri postavitvi steklenih skled in vaz, ki so nam bile na voljo. Ves čas pa sta bili pomembni čistoča in varnost pri delu. Ocenjevanje je bilo zelo strogo, saj so te od zmage ločile majhne napake (dva mehurčka v nalepki in že si bil ob točke).

Kdaj si se odločila za aranžerstvo in zakaj?

Že od malega rada ustvarjam, rišem, “pacam” tako rekoč. Vedno sem si želela oditi na umetniško šolo, vendar so o mojem šolanju odločali starši, zato sem najprej uspešno končala 3-letno frizersko šolo. Ko sem dopolnila 18 let in sem že živela na svojem, pa sem želela uresničiti svoje sanje. Vpisala sem se na Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in si z odličnim uspehom pridobila poklic aranžerskega tehnika. Kasneje pa sem se na isti šoli vpisala še na višjo šolo v program snovanje vizualnih komunikacij in trženja. Tam sem si pridobila še dodatno znanje o urejanju izložb, upravljanju s prodajnim prostorom, kako prodati izdelek, kaj pritegne kupca v trgovino, na kaj biti pozoren pri urejanju ter nadgradila delo z računalnikom. Aranžerstvo je zame z drugo besedo izražanje svojih idej na kreativen način, kjer imaš svobodo in neomejeno možnost ustvarjanja z vsemi materiali. To je tudi eden od razlogov, da sem se odločila za ta poklic.

Kakšne so tvoje poklicne sanje? Imaš vzor, ki mu slediš, blagovno znamko ali podjetje, za katero bi želela delati?

Moje poklicne sanje so poleg urejanja izložb še ustvarjanje umetniških del z photoshopom, fotografiranje, predvsem pa kakršnokoli oblikovanje in ustvarjanje z barvami. Zelo rada imam preproste stvari, kar želim pokazati tudi drugim. Najbolj pa si želim, da bi lahko nekoč izdelovala nove unikatne izdelke iz recikliranega materiala, saj se zavedam, kako onesnažen je naš planet in koliko nepotrebne embalaže je odvržene. 

Kaj loči povprečnega aranžerja od odličnega?

Predvsem odrekanje prostemu času in želja po učenju, novem znanju, izkušnjah. Vendar če imaš rad to, kar delaš, vse narediš z veseljem. Hkrati je moje delo tudi moj hobi in ga opravljam s srcem. Odličnega aranžerja pa naredijo zlasti odprtost, timsko delo in ljubezen do dela; čutiti mora, da je to, kar počne, njegovo poslanstvo.

Kaj pa trenutek s tekmovališča, ki ti bo vedno ostal v spominu?

Tekmovanje mi bo ostalo v spominu že zaradi prijetne izkušnje. Najbolj pa si bom zapomnila lepo gesto nizozemske sodnice, ki mi je ob koncu tekmovanja podelila zlato medaljo z napisom Winner in dodala: “You’re my hero. You’re strong and courageous woman. You can be an example to everyone because you fight with all your heart.” Te besede so mi ogromno pomenile, saj sem poleg koncentracije na tekmovanje morala v času tekmovanja skrbeti še za dvomesečnega sina, ki je bil z menoj. Zahvala pa gre mojemu partnerju, da me je podpiral in verjel vame. Nepozabna izkušnja kljub neprespanim nočem in vloženemu trudu v tekmovanje. Vsekakor bi ponovila še enkrat.

Kdaj si izvedela za EuroSkills?

Zanj sem izvedela v 2. letniku šole za aranžerskega tehnika; že od samega začetka sem želela biti del tega tekmovanja in uspelo mi je. Šest let sem se borila na vseh šolskih, regijskih in državnih tekmovanjih, da bi prišla tako daleč.

Kaj pričakuješ od izkušnje z EuroSkillsom? Kaj bi ti lahko prinesla v življenju?

Vse priprave in tekmovanje so zame prelomnica v življenju, saj sem si dokazala, da zmorem uspešno uresničiti del svojih sanj. Vsekakor pa bo to tekmovanje prineslo ogromno prednosti pri izbiri službe. Tako v oblikovalski smeri kot v komunikaciji. Vse znanje in samozavest, ki sem jo pridobila z Euroskillsom, mi odpirata mnoga vrata, saj si vsak podjetnik želi delavnega, komunikativnega in kreativnega sodelavca.