Katarina Smuk, aranžerka

Katarino ustvarjalnost spremlja že od malih nog in v tem domišljijskem svetu je ostala do danes, ko dela kot poklicna aranžerka. Svojo kreativno žilico je razvijala skozi ustvarjanja, ki so ji najprej predstavljala le hobi, sedaj pa kot poklicna aranžerka ustvarja izložbe veleblagovnice v centru Ljubljane.

 

 

Delo aranžerjev zajema oblikovanje namiznih in s stropa visečih dekoracij, idejno zasnovo, oblikovanje in postavitev izložb trgovin ter tematsko okrasno predstavitev ponudbe, ki se menja glede na letni čas in praznike. Ko se začne jesen, v njeni ekipi že razmišljajo in oblikujejo zimsko izložbo trgovin in dekoracije, zato je za aranžerje pomembno, da sledijo modnim trendom in smernicam notranjega oblikovanja, saj je izložba ogledalo trgovine. Delo zahteva tudi raznolik delovnik; vse od raziskovanja trendov, risanja, načrtovanja in končnega postavljanja dekoracij. Glede na to, da Katarini ideje nenehno skačejo po glavi in v tem, kar počne, neskončno uživa, ni presenetljivo, da je kot državna prvakinja Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016 in zasedla odlično 5. mesto.

Katarina si je izbrala poklic, v katerem je lahko samostojna in ustvarjalna brez meja. Ko počne nekaj, kar dela z veseljem, naredi to zelo dobro, pravi sama. Znanja in praktične veščine, ki jih s pridom uporablja tudi na tekmovanjih, je pridobila v 4 letih poklicnega izobraževanja. Za poklic aranžerja se lahko izobražuješ v štiriletnem programu, ki poteka večinoma v šoli in v šolskih delavnicah. Po končani poklicni maturi se lahko vpišeš na višjo ali visoko strokovno šolo. Ob opravljanju dodatnega petega predmeta, ki se ga opravlja skupaj s poklicno maturo pa je možen vpis na marsikateri univerzitetni študij.

 

 

Poklicna pot izobraževanja ti omogoča, da delo z rokami iz hobija spremeniš v svoj poklic ter uživaš v udejanjanju idej iz glave v izdelke v realnem okolju. Kot Katarina, se lahko tudi ti zaposliš takoj po končanem poklicnem šolanju, saj je za poklice s končano srednjo šolo danes razpisanih kar 19.700 prostih delovnih mest. Kljub temu pa je bilo, od 73.676 slovenskih dijakov v šolskem letu 2017/2018 v programih srednješolskega izobraževanja, samo 11 odstotkov takih, ki so se zaposlili takoj po končani srednji šoli. To so dijaki, ki po končani srednji poklicni šoli takoj preidejo na trg dela, saj je splošno izobraževanje namenjeno predvsem pripravi na študij. Šele po 28 letih bo diplomirani ekonomist, ki bo takrat star 54 let, izenačil prihodke z nekom, ki je na trg dela prešel takoj po končani poklicni šoli. Delodajalci med poklicnimi kadri iščejo kar nekaj takih, ki so na slovenskem trgu že nekaj časa deficitarni. Poleg aranžerja so to še kamnosek, električar, slaščičar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, steklar, slikopleskar in oblikovalec kovin, če naštejemo le nekaj izmed njih.

 

 

Če gojiš strast do ročnih del in ustvarjanja ter si spreten pri delu z rokami, razmisli o poklicni poti izobraževanja,  če je to tisto, kar te veseli. Ponujajo se številne možnosti praktičnih vaj, tekmovanj in štipendij, kjer se lahko dokažeš in še naprej razvijaš svoja znanja.

Več o poklicu >>