Iva Ekart, steklarka

Iva Ekart je ena izmed tistih nežnih ustvarjalnih dušic, za katere je jasno, zakaj je izbrala poklic steklarskega tehnika. Odraščala je v družini kjer je povsem normalno in sprejeto, da je umetnost lahko poklic in je kreativnost veščina, v katero se vlaga. Ker je že od malega rada risala in kreirala umetnine z različnimi materiali, se je želela usmeriti v ustvarjalen poklic, vendar ni bila povsem odločena v katerega. Informativni dan je bil še kako pomemben, saj je našla primeren poklic in šolo zase. Pri tem pa je najpomembneje, da ima za sabo popolno podporo staršev, tudi pri njeni odločitvi, da po srednji poklicni šoli izobraževanje nadaljuje s študijem umetniške smeri, najverjetneje v tujini.

 

 

Ste kdaj pomislili, kako bi izgledal naš vsakdan, če ne bi bilo poklicnih steklarjev? Rože, ki krasijo naše domove, stojijo v steklenih vazah, stekleni vrči in kozarci so naravi prijaznejša alternativa plastičnih kozarcev, stekleni okraski in skulpture pa so lahko čudovito in brezčasno darilo. Poleg kreativnosti in znanja, ki ga srednješolci pridobijo pri teoretičnih predmetih, je za poklic steklarskega tehnika še kako pomembna praksa. Poleg praktičnih ur, ki jih nabirajo v šoli med poukom, mladi steklarski tehniki praktična znanja pridobijo tudi v obliki eno-mesečne v šolskem letu, pri dejanskem delodajalcu v steklarni. Neprecenljive izkušnje, ki jih je tam pridobila Iva, so jo še bolj spodbudile k temu, da svoje stvaritve izdeluje s srcem in si želi, da bi njeni izdelki, poleg uporabne vrednosti, imeli to moč, da ljudem izvabijo nasmeh na obraz. To, da je pri svojem delu samostojna in je celoten postopek izdelave izdelka od ideje in skice do končnega izdelka povsem njena stvaritev, jo nadeja z veseljem in daje navdih za nove kreacije.

Ker je rada obdana z lepimi stvarmi in bi umetnine rada izdelovala tudi sama, je odločena, da se bo po zaključeni srednji poklicni šoli izobraževala naprej. Pa je to možno? Seveda, saj si z vpisom na srednjo poklicno šolo ne zapreš nobenih vrat. Za poklic steklarja se najprej izobražuješ v triletnem programu, ki poteka večinoma v šoli in šolskih delavnicah ali pa v vajeniški obliki, kjer velik del izobraževanja poteka pri izbranem delodajalcu. Po zaključnem izpitu je nadaljevanje šolanja možno v dveletnem poklicno tehniškem izobraževanju. Po končani poklicni maturi pa se lahko vpišeš na višjo ali visoko strokovno šolo. Ob opravljanju dodatnega petega predmeta, ki se ga opravlja skupaj s poklicno maturo, pa je možen vpis na marsikateri univerzitetni študij. Po tej poti odločena koraka tudi Iva.

 

 

Praktičnih znanj, ki jih pridobite med šolanjem, vam nihče ne more vzeti, poleg tega pa so že danes na trgu dela iskani predvsem kadri s poklicno izobrazbo. Kar nekaj izmed njih je takih, ki veljajo za deficitarne in bodo v naslednjih letih še bolj iskani. Poleg steklarjev, so v naboru deficitarnih poklicev še kamnoseki, izdelovalci kovinskih konstrukcij, orodjarji, peki, slaščičarji, mizarji, tesarji, zidarji, avtokaroseristi, mehatroniki operaterji, kleparji, slikopleskarji gozdarji in še bi lahko naštevali.

 

 

V prid poklicem, ki jih delodajalci zaposlujejo danes, zaradi primanjkljaja kadra pa jih bodo potrebovali tudi jutri, govorijo tudi napovedi na ravni EU. Kaže, da se bo potreba po delovni sili s srednjimi poklicnimi kvalifikacijami ohranjala na konstantni ravni okrog 50 % vseh delovnih mest, medtem ko naj bi bilo okrog 33 % delovnih mest, za katera so potrebne visoke kvalifikacije. Tudi v Sloveniji se, po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje, razmerje med deležem brezposelnih mladih (25-29 let) niža med tistimi s poklicno izobrazbo, medtem ko se brezposelnost mladih z visokošolsko izobrazbo rahlo zvišuje.

Več o poklicu steklarja >>