Gašper Rjavec

Panoga: Kuharstvo
Mentorska šola: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana
Mentor: Neli Selan
Sodnik: Alma Rekić

VTISI S TEKMOVANJA EUROSKILLS 2018

Tri dni si po osem ur na dan preživel na tekmovališču in na koncu je bil trud poplačan z medaljo za odličnost. Iskrene čestitke! Je bilo realno pričakovati priznanje ali so bile to le pobožne želje?

Vedno obstaja up, da se boš dobro odrezal in za svoj trud pridobil priznanje. Nisem pričakoval, da se bom uvrstil med top 3, vendar sem ciljal na medaljo za odličnost, kar pomeni doseženih 700 točk ocenjevanja. Mogoče je bilo malo optimistično, vendar ko sem jo prejel, sem vedel, da sem se dobro odrezal.

Koliko časa si se pripravljal na tekmovanje in kako je ta čas potekal?

Pripravljal sem se od aprila, ko sem izvedel, da grem na EuroSkills. Med pripravami sem tudi opravljal prakso v restavraciji Strelec. Po vrnitvi s prakse sem se začel temeljito pripravljati na tekmovanje. Pripravljali smo se minimalno 5 dni na teden. Večinoma med 8. in 15. uro, saj sem šel tudi po pripravah na delo in imel poln urnik.

Je tekmovanje potekalo glede na tvoja pričakovanja / priprave na tekmovanje? Katere naloge so ti bile dodeljene?

Res je potekalo glede na moja pričakovanja. Preden pa sem odšel, sem se natančno pozanimal o vsaki podrobnosti in se tudi pripravil, da me ne bi kaj presenetilo. Imel sem 7 nalog: pripraviti pozdrav iz kuhinje, consomme juho, toplo predjed, ki vsebuje divjačino, glavno ribjo jed, restavracijsko sladico, sladico v lončku in tehnike rezanja ter priprave omak.

Kdaj si se odločil za kuharstvo in zakaj?

Proti koncu gimnazije sem se odločil, da me bo moja pot vodila v čisto drugo smer. Hotel sem ostati zvest temu, kar me veseli. To je seveda biti dober gostinec ali bolj podrobno: kuharstvo. Imel sem priložnost poskusiti oboje. Sedaj me bolj vleče na kuharsko stran. Kuhar je nekdo, ki rad ustvarja in se ne drži okvirjev kot nekateri drugi poklici. Ravno zaradi tega sem prepričan, da sem se dobro odločil.

Kakšne so tvoje poklicne sanje? Imaš vzor, ki mu slediš?

Moje sanje so zaenkrat še nečiste in zamegljene. Ne vem še, kam me bo vodila pot, sem pa prepričan, da bom v življenju počel, kar me bo veselilo in kjer se bom dobro počutil. Edino, kar si želim, je, da bi videl čim več sveta in različnih kultur in s tem pridobil veliko znanja.

Kaj loči povprečnega kuharja od odličnega?

Preprost odgovor: odnos. Vsak odličen kuhar ima spoštljiv odnos do sebe, drugih in predvsem do hrane. Povprečen kuhar pa samo pripravi, kar je že videl ali kar so ga naučili. Ne stopi iz svojih okvirjev.

Kateri trenutek s tekmovališča ti bo vedno ostal v spominu?

Nikoli ne bom pozabil trenutkov, preden se je vse začelo. Ko smo vsi čakali na žvižg in pričetek tekmovanja. Ko ti adrenalin poskoči in ko se zbereš. Gre za občutek, ki je zelo nenavaden, vendar v prijetnem smislu.

Kdaj si izvedel za EuroSkills?

Zanj sem izvedel, ko sem šel na tekmovanje SloSkills v Kranjsko Goro. Tam smo tekmovali za pozicijo na tekmovanju EuroSkills.

Kaj pričakuješ, da ti bo izkušnja z EuroSkills prinesla v življenju?

Upam, da mi bo prinesla veliko dobrih stvari. Mednje štejem tudi spoznavanje novih ljudi in pridobitev novih izkušenj. Lahko pa rečem, da sem po zaslugi EuroSkills že pridobil veliko izkušenj in novih izzivov.