Emin Tiganj

Panoga: Strežba
Mentorska šola: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana
Mentor: Boštjan Humski
Sodnik: Aida Kadič

VTISI S TEKMOVANJA

Tri dni si osem ur na dan preživel na tekmovališču in na koncu je bil trud poplačan z medaljo za odličnost. Iskrene čestitke! Je bilo realno pričakovati priznanje ali so bile to le pobožne želje?

Če smem biti iskren, sem kar pričakoval medaljo, saj sem vložil v priprave veliko truda in časa.

Koliko časa si se pripravljal na tekmovanje in kako je ta čas potekal?

Dnevno sem imel od 4 do 5 ur intenzivnih vaj in predavanj, kjer sem izpopolnjeval svoje znanje in spretnosti. Večino časa sem preživel na vajah, kjer sem dobival znanje direktno od svojega mentorja prof. Boštjana Humskija. Nekaj pa sem pridobil tudi iz vsakdanjega dela v gostinskih obratih. 

Je tekmovanje potekalo glede na tvoja pričakovanja / priprave? Katere naloge so ti bile dodeljene?

Kakorkoli se pripravljaš na tekmovanja, vedno so kakšna odstopanja ali pa se pojavijo nepričakovane malenkosti. Vendar sem bil zaradi kakovostnih priprav izurjen tudi v improvizaciji in prilagajanju. Najbolj pa so mi ležale vse naloge, v katerih sem lahko direktno komuniciral z gosti, saj je delo z ljudmi moja velika strast.

Kdaj in zakaj si se odločil za strežbo?

Januarja bodo minila 3 leta, odkar sem spoznal gostinstvo. V tem poklicu pa sem predvsem zaradi dobrega profesorja, ki mi je pokazal vse lepote vrhunsko usposobljenega natakarja. 

Kakšne so tvoje poklicne sanje? Imaš vzor, ki mu slediš?

Moje poklicne sanje so za zdaj delo v gostinstvu višjega nivoja, nisem se pa še točno odločil, ali je ta smer v hotelirstvu ali pa v restavraciji.

Kaj loči povprečnega natakarja od odličnega?

Predvsem dobro poznavanje produkta, ki ga nudiš, in znanje, da gostu ponudiš vrhunsko doživetje.

Kaj pa trenutek s tekmovališča, ki ti bo vedno ostal v spominu?

Za vedno mi bo ostal v spominu trenutek, ko sem dobil svoje prve goste in sem občutil, kako uživam v svojem poklicu in da to, kar počnem, delam s srcem in z veseljem.

Kdaj si izvedel za EuroSkills?

Zanj sem prvič slišal na vajah, ko sem gledal priprave študenta, ki je bil leta 2016 predstavnik Slovenije v poklicu strežbe.

Kaj ti je prinesla izkušnja z EuroSkills?

Vrhunska mednarodnih poznanstva, ki sem jih sklenil na tekmovanju,predvsem pa nove izkušnje in pridobljena praksa.